Dýňová bageta
280g muškátové dýně
300g hladké mouky
8g soli
50g vody
20g droždí
40g olivového oleje
50g dýňových semínek
Dýni oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na větší kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme okapat. Dýni rozmixujeme se solí a olejem. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme dýňové pyré, přimícháme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme půlku semínek, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvoříme dvě bagety, položíme na plech s pečicím papírem, na povrchu nařízneme potřeme jemně vodou a posypeme semínky. Necháme v teple kynout asi 20 minut. Bagety dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova 25 minut.
Bramborový chléb
2 brambory, vařené bez slupky a se snítkou rozmarýnu, vychladlé + uschovaná voda z vaření
1 kostka čerstvého droždí
1 lžička + 2 rovné lžíce krupicového cukru
100g rozpuštěného másla + 60 ml olivového oleje
2 vejce
2 lžičky soli + 2 lžíce nasekaného rozmarýnu
160g sýra pecorino – Pecorino Romano 47% bloček, nastrouhaného na jemno
500g hladké mouky
Z trochy vody od brambor, droždí a lžičky cukru nechte vzejít kvásek. Brambory nastrouhejte na jemno do mísy, přidejte máslo, olej, vejce, sůl, zbylý cukr, rozmarýn a sýr. Promíchejte a vlijte kvásek. Přisypte ⅓ mouky a začněte hníst těsto. Postupně přidávejte mouku, až vznikne měkké, hladké těsto. Dejte ho do mísy vysypané moukou, poprašte moukou, přikryjte ohřátou utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 180 °C . Z těsta vytvarujte 2 kulaté bochníky. Nařízněte je uprostřed do kříže a pečte na plechu s pečicím papírem 30–35 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout.
Pomazánka tutti – frutti
100g šunky – nemusí být
1 malá sklenička sterilované zeleniny (kunovjanka)
2- 3 kyselé okurky
1- 2 vařené vejce
200g pomazánkového másla
Na masovém strojku umeleme společně šunku, kunovjanku bez nálevu, okurky, vejce. Pomletou směs promícháme s pomazánkovým máslem. Mažeme na pečivo.
Hrášková pomazánka
450g mraženého hrášku
300g pomazánkového másla
česnek dle chuti
sůl dle chuti
Hrášek zalijeme vařicí vodou, scedíme a propláchneme studenou vodou. Pomazánkové máslo, hrášek a prolisovaný česnek rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme. Mažeme na pečivo.
Dnes je 30.6.2022
Svátek má Šárka
Státní svátky a významné dny na dnešek:
Státní svátky a významné dny na zítřek:
Návštěvnost:
ONLINE: 3
DNES: 143
TÝDEN: 630
CELKEM: 300556