Menu
MŠ MAŠINKA Pečky
Mateřská škola MAŠINKA Pečky

Okénko do naší kuchyně

Recepty pokrmů, které byly podávány během našich "ochutnávek" pro rodiče a přátelé MŠ MAŠINKA Pečky

 

Housky (asi 22 houstiček )

40 g rozpuštěného sádla

20 g  rozpuštěného másla

1 kostka droždí (42g)

1 lžíce cukru

1lžíce soli

500 ml vlažného mléka

300 g hladké mouky

300 g špaldové mouky

Z droždí, cukru, trochu mléka a 2 lžic hladké mouky necháme v teple vykynout kvásek. V robotu smícháme ostatní suroviny, přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme v hladké těsto – asi 8 minut.

Bez kynutí vyklopíme těsto na pracovní plochu, pomazanou lehce olejem. Z těsta tvarujeme houstičky či jiné tvary pečiva. Můžeme do těsta zapracovat různá semínka (slunečnicová, chia, sezam…vždy je lepší namočit do horké vody asi na 10minut, poté scedit a přidat do těsta).

Pečivo rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme rozšlehaným vejcem s lžící horké vody. Necháme v teple kynout asi 20 minut. Pečeme v předehřáté troubě 190°C. Na spodek trouby dáme plech vyhřátý na teplotu trouby, do kterého vlijeme asi 200 ml vroucí vody, aby se vytvořila pára a pečeme 15 minut. Upečené pečivo necháme vychladnout na mřížce.

 

Žitné dalamánky (asi 35 dalamánků)

Omládek : 150g hladké mouky, 150 žitné celozrnné mouky, 60 g droždí , 300 ml vlažné vody, 3lžičky cukru

700 g žitné celozrnné mouky

480 g hladké mouky

10 lžic měkkého sádla

3 lžíce soli

700 ml vlažné vody

kmín, anýz, fenykl

V míse si připravíme omládek : nadrobíme droždí, cukr, zalijeme 100 ml vody a krátce promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu vzejít na teplém místě.

K připravenému omládku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, necháme opět hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vypracujeme na pomoučněném válu oválné tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, lehce dalamánky nařízneme a potřeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20-25 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.

 

Motané koláče

1 kg polohrubé mouky

10 dkg cukru

1 vanilkový cukr

sůl

10 dkg droždí

2  rozehřáté Hery (vychladit než přidáme do těsta)

4 žloutky

2 celá vejce

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Nenecháváme vykynout, jinak se nám budou koláče otevírat. Ihned vyválíme, rozdělíme těsto na čtverce asi 5x5 cm, doprostřed dáme náplň (povidlovou, tvarohovou, makovou..)protilehlé cípy svážeme a koláče potřeme máslem a namočíme do žmolenky (cukr, vanilkový cukr, hrubá mouka, máslo).

Koláče klademe na plech a pečeme v předehřáté troubě na 160° C asi 15 minut.

Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem.

 

Řepová pomazánka

1 kg čerstvé řepy

100g cukru

750 g pomazánkového másla

1 menší stroužek česneku

Červenou řepu omyjeme, rozkrojíme a řeznou plochou namočíme do cukru. Položíme na plech řeznou plochou s cukrem navrch a pečeme v předehřáté troubě na 160°C 45 minut. Po vychladnutí oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme pomazánkové máslo a prolisovaný česnek, špetku soli a vyšleháme. Mažeme na pečivo.

 

Špenátová pomazánka

450 g špenátového protlaku

1 menší cibule

3 vejce

100 g taveného sýra

250 g pomazánkového másla

100 g másla

špetka soli

Orestujeme na lžíci másla jemně nakrájenou cibulku, přidáme špenát a dusíme, dokud se neodpaří všechna voda. Přidáme vejce, osolíme, promícháme asi 5 minut, než se srazí. Odstavíme z plotny a do teplého špenátu vmícháme tavený sýr. Po vychladnutí vmícháme máslo a pomazánkové máslo, mažeme na pečivo.

 

Rybičková pomazánka

1 sardinky v oleji

100 g taveného sýra

200 g pomazánkového másla

50 g másla

1 vejce uvařené natvrdo

1 lžička plnotučné hořčice

Sardinky - slijeme olej a vyndáme páteře, přidáme tavený sýr, změklé máslo, pomazánkové máslo a lžičku plnotučné hořčice. Vyšleháme elektrickým šlehačem, nakonec vmícháme ručně nastrouhané vejce natvrdo. Mažeme na pečivo.

 

Dýňová bageta

280g muškátové dýně

300g hladké mouky

8g soli

50g vody

20g droždí

40g olivového oleje

50g dýňových semínek

Dýni oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na větší kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme okapat. Dýni rozmixujeme se solí a olejem. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme dýňové pyré, přimícháme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme půlku semínek, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvoříme dvě bagety, položíme na plech s pečicím papírem, na povrchu nařízneme potřeme jemně vodou a posypeme semínky. Necháme v teple kynout asi 20 minut. Bagety dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova 25 minut.

 

Bramborový chléb

2 brambory, vařené bez slupky a se snítkou rozmarýnu, vychladlé + uschovaná voda z vaření

1 kostka čerstvého droždí

1 lžička + 2 rovné lžíce krupicového cukru

100g rozpuštěného másla + 60 ml olivového oleje

2 vejce

2 lžičky soli + 2 lžíce nasekaného rozmarýnu

160g sýra pecorino – Pecorino Romano 47% bloček, nastrouhaného na jemno

500g hladké mouky

Z trochy vody od brambor, droždí a lžičky cukru nechte vzejít kvásek. Brambory nastrouhejte na jemno do mísy, přidejte máslo, olej, vejce, sůl, zbylý cukr, rozmarýn a sýr. Promíchejte a vlijte kvásek. Přisypte ⅓ mouky a začněte hníst těsto. Postupně přidávejte mouku, až vznikne měkké, hladké těsto. Dejte ho do mísy vysypané moukou, poprašte moukou, přikryjte ohřátou utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 180 °C . Z těsta vytvarujte 2 kulaté bochníky. Nařízněte je uprostřed do kříže a pečte na plechu s pečicím papírem 30–35 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout.


Pomazánka tutti – frutti

100g šunky – nemusí být

1 malá sklenička sterilované zeleniny (kunovjanka)

2- 3 kyselé okurky

1- 2 vařené vejce

200g pomazánkového másla


Na masovém strojku umeleme společně šunku, kunovjanku bez nálevu, okurky, vejce. Pomletou směs promícháme s pomazánkovým máslem. Mažeme na pečivo.


Hrášková pomazánka

450g mraženého hrášku

300g pomazánkového másla

česnek dle chuti

sůl dle chuti


Hrášek zalijeme vařicí vodou, scedíme a propláchneme studenou vodou. Pomazánkové máslo, hrášek a prolisovaný česnek rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme. Mažeme na pečivo.

Stravování

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Aktuální počasí

dnes, čtvrtek 8. 6. 2023
polojasno 23 °C 12 °C
pátek 9. 6. jasno 24/12 °C
sobota 10. 6. zataženo 24/12 °C
neděle 11. 6. slabý déšť 20/13 °C

Svátek

Dnes je 8.6.2023

Svátek má Medard

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Mezinárodní den oceánů

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:1
DNES:216
TÝDEN:569
CELKEM:345579


nahoru