Housky (asi 22 houstiček )
40 g rozpuštěného sádla
20 g rozpuštěného másla
1 kostka droždí (42g)
1 lžíce cukru
1lžíce soli
500 ml vlažného mléka
300 g hladké mouky
300 g špaldové mouky
Z droždí, cukru, trochu mléka a 2 lžic hladké mouky necháme v teple vykynout kvásek. V robotu smícháme ostatní suroviny, přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme v hladké těsto – asi 8 minut.
Bez kynutí vyklopíme těsto na pracovní plochu, pomazanou lehce olejem. Z těsta tvarujeme houstičky či jiné tvary pečiva. Můžeme do těsta zapracovat různá semínka (slunečnicová, chia, sezam…vždy je lepší namočit do horké vody asi na 10minut, poté scedit a přidat do těsta).
Pečivo rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme rozšlehaným vejcem s lžící horké vody. Necháme v teple kynout asi 20 minut. Pečeme v předehřáté troubě 190°C. Na spodek trouby dáme plech vyhřátý na teplotu trouby, do kterého vlijeme asi 200 ml vroucí vody, aby se vytvořila pára a pečeme 15 minut. Upečené pečivo necháme vychladnout na mřížce.
Žitné dalamánky (asi 35 dalamánků)
Omládek : 150g hladké mouky, 150 žitné celozrnné mouky, 60 g droždí , 300 ml vlažné vody, 3lžičky cukru
700 g žitné celozrnné mouky
480 g hladké mouky
10 lžic měkkého sádla
3 lžíce soli
700 ml vlažné vody
kmín, anýz, fenykl
V míse si připravíme omládek : nadrobíme droždí, cukr, zalijeme 100 ml vody a krátce promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu vzejít na teplém místě.
K připravenému omládku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, necháme opět hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vypracujeme na pomoučněném válu oválné tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, lehce dalamánky nařízneme a potřeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20-25 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.
Motané koláče
1 kg polohrubé mouky
10 dkg cukru
1 vanilkový cukr
sůl
10 dkg droždí
2 rozehřáté Hery (vychladit než přidáme do těsta)
4 žloutky
2 celá vejce
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Nenecháváme vykynout, jinak se nám budou koláče otevírat. Ihned vyválíme, rozdělíme těsto na čtverce asi 5x5 cm, doprostřed dáme náplň (povidlovou, tvarohovou, makovou..)protilehlé cípy svážeme a koláče potřeme máslem a namočíme do žmolenky (cukr, vanilkový cukr, hrubá mouka, máslo).
Koláče klademe na plech a pečeme v předehřáté troubě na 160° C asi 15 minut.
Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem.
Řepová pomazánka
1 kg čerstvé řepy
100g cukru
750 g pomazánkového másla
1 menší stroužek česneku
Červenou řepu omyjeme, rozkrojíme a řeznou plochou namočíme do cukru. Položíme na plech řeznou plochou s cukrem navrch a pečeme v předehřáté troubě na 160°C 45 minut. Po vychladnutí oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme pomazánkové máslo a prolisovaný česnek, špetku soli a vyšleháme. Mažeme na pečivo.
Špenátová pomazánka
450 g špenátového protlaku
1 menší cibule
3 vejce
100 g taveného sýra
250 g pomazánkového másla
100 g másla
špetka soli
Orestujeme na lžíci másla jemně nakrájenou cibulku, přidáme špenát a dusíme, dokud se neodpaří všechna voda. Přidáme vejce, osolíme, promícháme asi 5 minut, než se srazí. Odstavíme z plotny a do teplého špenátu vmícháme tavený sýr. Po vychladnutí vmícháme máslo a pomazánkové máslo, mažeme na pečivo.
Rybičková pomazánka
1 sardinky v oleji
100 g taveného sýra
200 g pomazánkového másla
50 g másla
1 vejce uvařené natvrdo
1 lžička plnotučné hořčice
Sardinky - slijeme olej a vyndáme páteře, přidáme tavený sýr, změklé máslo, pomazánkové máslo a lžičku plnotučné hořčice. Vyšleháme elektrickým šlehačem, nakonec vmícháme ručně nastrouhané vejce natvrdo. Mažeme na pečivo.
Dýňová bageta
280g muškátové dýně
300g hladké mouky
8g soli
50g vody
20g droždí
40g olivového oleje
50g dýňových semínek
Dýni oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na větší kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme okapat. Dýni rozmixujeme se solí a olejem. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme dýňové pyré, přimícháme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme půlku semínek, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvoříme dvě bagety, položíme na plech s pečicím papírem, na povrchu nařízneme potřeme jemně vodou a posypeme semínky. Necháme v teple kynout asi 20 minut. Bagety dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova 25 minut.
Bramborový chléb
2 brambory, vařené bez slupky a se snítkou rozmarýnu, vychladlé + uschovaná voda z vaření
1 kostka čerstvého droždí
1 lžička + 2 rovné lžíce krupicového cukru
100g rozpuštěného másla + 60 ml olivového oleje
2 vejce
2 lžičky soli + 2 lžíce nasekaného rozmarýnu
160g sýra pecorino – Pecorino Romano 47% bloček, nastrouhaného na jemno
500g hladké mouky
Z trochy vody od brambor, droždí a lžičky cukru nechte vzejít kvásek. Brambory nastrouhejte na jemno do mísy, přidejte máslo, olej, vejce, sůl, zbylý cukr, rozmarýn a sýr. Promíchejte a vlijte kvásek. Přisypte ⅓ mouky a začněte hníst těsto. Postupně přidávejte mouku, až vznikne měkké, hladké těsto. Dejte ho do mísy vysypané moukou, poprašte moukou, přikryjte ohřátou utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 180 °C . Z těsta vytvarujte 2 kulaté bochníky. Nařízněte je uprostřed do kříže a pečte na plechu s pečicím papírem 30–35 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout.
Pomazánka tutti – frutti
100g šunky – nemusí být
1 malá sklenička sterilované zeleniny (kunovjanka)
2- 3 kyselé okurky
1- 2 vařené vejce
200g pomazánkového másla
Na masovém strojku umeleme společně šunku, kunovjanku bez nálevu, okurky, vejce. Pomletou směs promícháme s pomazánkovým máslem. Mažeme na pečivo.
Hrášková pomazánka
450g mraženého hrášku
300g pomazánkového másla
česnek dle chuti
sůl dle chuti
Hrášek zalijeme vařicí vodou, scedíme a propláchneme studenou vodou. Pomazánkové máslo, hrášek a prolisovaný česnek rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme. Mažeme na pečivo.
Dnes je 14.1.2025
Svátek má Radovan
Návštěvnost:
ONLINE:0
DNES:131
TÝDEN:273
CELKEM:431842