A picture

Navigace

Obsah

Recepty pokrmů, které byly podávány během akce "Cesta za světýlkem" 30. 11. 2017

 

Dýňová bageta

280g muškátové dýně

300g hladké mouky

8g soli

50g vody

20g droždí

40g olivového oleje

50g dýňových semínek

Dýni oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na větší kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme okapat. Dýni rozmixujeme se solí a olejem. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme dýňové pyré, přimícháme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme půlku semínek, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvoříme dvě bagety, položíme na plech s pečicím papírem, na povrchu nařízneme potřeme jemně vodou a posypeme semínky. Necháme v teple kynout asi 20 minut. Bagety dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova 25 minut.

 

Bramborový chléb

brambory, vařené bez slupky a se snítkou rozmarýnu, vychladlé + uschovaná voda z vaření

kostka čerstvého droždí

lžička + 2 rovné lžíce krupicového cukru

100g rozpuštěného másla + 60 ml olivového oleje

2 vejce

lžičky soli + 2 lžíce nasekaného rozmarýnu

160g sýra pecorino – Pecorino Romano 47% bloček, nastrouhaného na jemno

500g hladké mouky

Z trochy vody od brambor, droždí a lžičky cukru nechte vzejít kvásek. Brambory nastrouhejte na jemno do mísy, přidejte máslo, olej, vejce, sůl, zbylý cukr, rozmarýn a sýr. Promíchejte a vlijte kvásek. Přisypte ⅓ mouky a začněte hníst těsto. Postupně přidávejte mouku, až vznikne měkké, hladké těsto. Dejte ho do mísy vysypané moukou, poprašte moukou, přikryjte ohřátou utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 180 °C . Z těsta vytvarujte 2 kulaté bochníky. Nařízněte je uprostřed do kříže a pečte na plechu s pečicím papírem 30–35 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout.


Pomazánka tutti – frutti

100g šunky – nemusí být

1 malá sklenička sterilované zeleniny (kunovjanka)

2- 3 kyselé okurky

1- 2 vařené vejce

200g pomazánkového másla


Na masovém strojku umeleme společně šunku, kunovjanku bez nálevu, okurky, vejce. Pomletou směs promícháme s pomazánkovým máslem. Mažeme na pečivo.


Hrášková pomazánka

450g mraženého hrášku

300g pomazánkového másla

česnek dle chuti

sůl dle chuti


Hrášek zalijeme vařicí vodou, scedíme a propláchneme studenou vodou. Pomazánkové máslo, hrášek a prolisovaný česnek rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme. Mažeme na pečivo.

Fotogalerie

#

Hlavní chody 14. 12. 2017